İdeal Web Sitesi Nasıl Olmalı?

    Hepsini göster

    İdeal Web Sitesi Nasıl Olmalı?

    Öncelikle neden bir internet sitesine sahip olmak istediğinizi belirleyin. Bir web sitesini satışlarınızı artırmak, müşteri hizmetlerinizi daha verimli hale getirmek yada bir imaj çalışması için düşünebilirsiniz. Hatta rakip firmalarınızın bu teknolojiyi kullanıyor olması sizin bu konudaki kararlarınızı etkileyebilir. Siteyi ne için oluşturacağınıza kara vermeniz iyi bir planlama yapmanız için başlangıç teşkil edecektir.

    Planlama çalışmalarınız esnasında mutlaka profesyonel bir kurumla çalışmalısınız. Planınızı yaparken:

    • Hangi kurumla çalışacağız,
    • Hedef kitlemizi kimler oluşturuyor, onlara neyi/nasıl sunacağız,
    • Proje için hangi büyüklükte bütçe ayırabiliriz,

    Çalışacağınız kurumu belirlerken onun uzmanlığı, hangi firmalarla çalışmış olduğu, sektördeki konumu ve hizmet kalitesi gibi kriterlere uyup uymadığına mutlaka bakmalısınız.

    Kiminle çalışacağınızı belirledikten sonra proje içeriğini oluşturabilirsiniz. Bu aşamada çalıştığınız kurumun uzmanlığından yaralanmalı ve onların tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmelisiniz.

    Sitenizin tasarım esnasında hangi aşamalardan geçtiği konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Bu konuda sitemizin tasarımın aşamaları bölümünden faydalanabilirsiniz.

    Tasarım ve Projelendirme

    Öncelikle sitenizin alan adının ne olacağına karar vermelisiniz. Bu konuda alan adının kolay okunabilir ve yazılabilir olmasına, sitenizin içeriğiyle veya firmanızın ticaret unvanıyla uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.

    Alan adınızın tescilinin ardından siteniz için güvenli ve hızlı bir server seçmelisiniz.

    Sitenizin dışarıdan gelecek saldırılara karşı korunması, yayımı esnasında ortaya çıkabilecek aksaklıkların minimuma indirilmesi, ziyaretçilerin sabrını zorlamayacak şekilde kolay ve hızlı açılabilmesi çalışacağınız kurumla birlikte hosting seçeneklerini değerlendirirken göz önünde bulundurmanız gereken kriterler olmalıdır.

    Proje içeriğini belirlerken nelere öncelik vereceğinizi belirlemesiniz. Sitenizin içeriğini kabaca şu başlıklar altında meydana getirebilirsiniz.

    Firma Tanıtımı

    Fimanızın amaç ve hedeflerini, kurumsal kimliğini, örgüt kültürünü, çalışma anlayışını ve başarılarını belirtmelisiniz.

    Yine firmanızın iletişim bilgileri, hatta dinamik olarak erişim formları sitenizin kurumsal sayfalarında bulunmalıdır.

    Ürün Katalogları

    Ürünlerinizin detaylı bilgi, fiyat ve çeşitlerini sunmalısınız. Ürünlerinizin rahatça bulunabilmesi için arama modülleri sayesinde kullanıcıların gireceği anahtar kelimelerle daha rahat ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.

    Ürün Tanıtımı

    Ürünlerinizi internetin sağladığı renkli resim ve hareketli animasyon avantajları ile tanıtmalısınız.

    Tasarım öncesi karar vermeniz gereken noktalar vardır.

    Sitenizin hangi kısmının statik, hangi kısmının dinamik sayfalardan oluşacağını belirlemelisiniz. Eğer ürün tanıtımı ağırlıklı bir yapı düşünüyor iseniz dinamik sayfalara ağırlık vermelisiniz. Dinamik sayfaları oluştururken çalıştığınız kurumun hızlı ve kullanışlı bir veri tabanı programını kullanmasına dikkat etmelisiniz.

    Devamlılık Kriterleri

    Sitenizin ne sıklıkla güncelleneceğini belirleyerek, esnek bir yapı oluşturmalısınız. Tasarımın genişleyebilir şekilde olması sizi daha çok ürün tanıtma konusunda rahatlatacak, ileride çıkabilecek ek maliyetlerden koruyacaktır.

    Görsellik

    Günümüzde bir çok firma web sitelerini bir imaj çalışması olarak görmektedir. Sitenizin içeriğinin genişliği ne olursa olsun, ziyaretçileri memnun edecek bir görselliğin ve bütünlüğün olması gerekir. Sitenin görsel bir standarda kavuşması için hareketli flash ve 3D animasyonlar kullanılmalı, seçilen renk ve sayfa kompozisyonunda ziyaretçilerin keyifli bir gezinti yapmaları sağlanmalıdır.

    Tasarımda Dikkat Edilecek Hususlar

    Sayfalarda yerel optimizasyon(resimler, animasyonlar, renkler) ve kurumsal kimlikle uyumlu bir bütünlük mutlaka kurulmalıdır.

    Sayfa içeriğinin planlı bir dağılımı yapılmalı, ziyaretçinin site içinde kaybolması engellenmelidir.

    Sayfalar kullanıcı bağlandığı anda yüklenebilmeli, sayfaların hızla ve kolay açılması sağlanmalıdır. Sitede firmanın iletişim bilgileri vb. kolayca farkedilecek yerlerde olmalıdır.

    Kullanıcının göz zevkine hitap edecek animasyonlar ve 3D tasarımlar sayfaları ağırlaştırmayacak derecede hazırlanmalı ve fazlalığa kaçılmadan etkin bir optimizasyon kurulmalıdır.

    Comments are closed.